Backbone.Js(Marionette) ile geçirdiğim 1 yıl

Mehmet Yurtar
2 min readApr 23, 2016

Beni daha iyi bir JavaScript geliştiricisi yaptığına inandığım, bir zamanlara damga vurmuş bu “kütüphaneden” biraz bahsetmek istiyorum.

Her şeyden önce, Backbone öldü mü?

Öldü denemez. Ancak ileri gittiği de pek söylenemez. Öyle ki geliştiricilerinin showcase’e gururla eklediği, Backbone kullanan büyük uygulamalar, çoktan React ya da başka bir framework’e geçmiş durumda.

Hâlâ kullanmak için sebep var mı?

Elbette. Basitliği, uzun öğrenme eğrileri olan dayatmalardan uzak oluşu, bir framework’den ziyade bir araçseti oluşu ve ve bence en önemlisi dökümentasyonu.

Peki ben neden Backbone’u seçtim?

Yaklaşık 2.5 yıldır arayüz geliştirme ile ilgileniyorum. Artık jQuery’nin tatmin etmediği, ajax request’lerin içinde boğulduğum, “Bir Single Page Application Framework öğrenmenin zamanı geldi” dediğim anlar ise 1 yıl öncesine dayanıyor. Elbette o zamanlarda da Angular, React, Ember vb. bir çok framework kendilerine göre bir popülariteye sahipti. Seçimimi yaparkenki kriterim yeni bir framework öğrenmenin yanında, JavaScript’de de daha iyi olmaktı. İşte bu yüzden Backbone’u seçtim. Backbone’da “magic” yoktu. Her şey gayet açık, anlaşılabilir ve basitti. Dökümentasyonu harikaydı. Hele annotated source’u bence Javascript seviyesini başlangıçtan orta düzeye taşımak için gördüğüm en sağlam kaynak.

Elbette bu süreçte başka frameworklere de göz attım ve bir şey farkettim:

Backbone yazmak daha iyi bir Javascript geliştiricisiymişim gibi hissettiriyordu, ancak Angular yazdığımda kendimi JavaScript’de değil yalnızca Angular’da daha iyi hissediyordum.

Duygulara tercüman olan bir tweet.

Marionette de neyin nesi?

Backbone minimalist bir yapıya sahip. Proje büyüdükçe işler arapsaçına dönebiliyor. Backbone üzerine geliştirilen Marionette ise bu durumlarda işleri kolaylaştırmak için ortaya çıkan bir “Backbone Framework”. Bu yüzden Backbone’un temellerine göz attıktan sonra direk Marionette ile devam etmeyi uygun gördüm.

Pişman mıyım?

Hayır. Backbone ile başladığım için kendimi şanslı hissediyorum. Çünkü şu an framework-bağımsız geliştirme yapmak konusunda ya da dilediğim herhangi bir framework’ün kodunu anlayıp kullanmak konusunda kendime daha çok güveniyorum. Backbone bence bir JavaScript geliştiricisinin öğrenmesi gereken ilk SPA Framework.

--

--

Mehmet Yurtar

frontend dev/trainer, wantrepreneur, lifetime learner • #javascript, #react, and all things web!